Карпати – не Альпи ч.11

субота 20-02-2021

Австрійське відділення Всесвітнього фонду природи разом з Австрійською альпійською спілкою та Товариством друзів природи нещодавно розпочало кампанію протидії забудові льодовиків, зокрема проти поєднання двох гірськолижних зон, розташованих на льодовиках – Пітцталь та Етцталь (Тіроль) – з метою формування найбільшої в світі гірськолижної зони. Для цього планують докорінно змінити природний ландшафт гори Лінке Фернеркогель та навколо неї.

Плани будівництва включають: 64 га гірськолижних схилів на льодовиках, профілювання гірського хребта на глибину до 40 метрів в об’ємі 120 000 м³ породи, будівництво трьох канатних доріг та триповерхової центральної станції (корисна площа понад 15 000 м²) з ресторанами та барами на 1600 місць, будівництво тунелю довжиною 600 м та 7 м в діаметрі, асфальтоване водосховище місткістю 104 000 м³ та система снігоутворення, понад чотири кілометри вулиць та доріжок.

Цифри щодо розміру проекту: 6 років будівництва, 35 000 м³ бетону, зміну рельєфу 72 га льодовика, 9500 рейсів важкого транспорту. Втручання планується на висотах від 1740 до 3200 метрів над рівнем моря.

Всесвітній фонд природи б'є на сполох: заплановане будівництво призведе до повного знищення або спотворення оригінального природного ландшафту, якого в Австрії залишилось лише 7% загальної території. Це, в свою чергу, призведе до втрати цінного туристичного потенціалу, зокрема, потенціалу літнього туризму.

Для протидії планованій забудові створено сайт Seele der Alpen (Душа Альп): seele-der-alpen.at та організовано збір підписів проти проекту.

Колись, років двадцять тому назад, одна австрійська архітекторка українського походження в приватній розмові сказала мені: «Як добре, що у вас в Україні немає стільки грошей, щоби ви зробили з Карпатами те, що австрійці наробили з Альпами». Слова цієї поважної пані стають пророчими: в Карпати почали вкладати кошти…

Міркування, викладені в частинах 1-11 нашого нарису «Карпати – не Альпи», не означають, що кошти вкладати не треба. Треба. Але вкладати слід з розумом, щоб не знищити те, що нам дала природа, не перетворити природну та етнографічну унікальність та певну родзинку карпатського регіону в тривіальний базар-вокзал. Далі ми спробуємо викласти, як би уникнути такого перетворення. Чи швидше спотворення.

Далі буде.

Всі новини

ЗВ'ЯЖІТЬСЯ З НАМИ
*Обов'язкове поле. Заповнюючи дану форму, ви погоджуєтеся з політикою обробки персональних даних